Barion Pixel

Mi jellemzi a skandináv stílust?

Skandináv stílus

Pár mondatban röviden a skandináv stílusról.

A manapság oly kedvelt skandináv lakberendezési stílus népszerűsége még hosszú ideig nem fog csökkenni. Sőt, maga a stílus érdekesen fejlődik, és elmondhatjuk, sok új irányzatnak már külön neve is van. Mi a skandináv stílus és miért olyan népszerű? Mire kell figyelni amikor egy helyiséget, egy teret skandináv stílusban fogunk berendezni? Nagy befektetés? Válaszolunk ezekre a kérdésekre, rendszerezzük az ismereteket és megpróbáljuk leírni a skandináv stílust.
A legtöbben már találkoztunk a skandináv stílussal. Rengeteg internetes portálon és számos folyóiratban rengeteg fényképet találunk skandináv stílusú terekről. Néha azonban elbizonytalanodunk, hogy ez most skandináv stílus vagy inkább indusztriális vagy csak egyszerűen modern? Kiderült, hogy az évek során a skandináv stílus számos új irányzata is kifejlődött: a klasszikus elemekkel operáló Gustav stílustól kezdve a kissé negédes, sok kézzel készített részlettel operáló népi stíluson át egészen a modern new nordic-ig, a scandi chic legújabb változatáig, amelyben még az arany is megjelenik.

Miért tetszik ennyire a skandináv stílus? Az ok egyszerű: a skandináv stílust az északi országok fényviszonyai inspirálták, a nyugat- és közép-európai nagyvárosok lakóparkjaiban, bérházaiban csak nagyon kevés a napos, déli fekvésű lakás. Így a fehér falak, a világos bútorok  a színes és fekete kiegészítőkkel remekül illenek a környezetbe. 
Milyen szabályok vonatkoznak a skandináv stílusra, és mire figyeljünk, ha ebben a stílusban rendezünk be egy teret?

A skandináv stílus irányai

Klasszikus kiadásban a skandináv stílus alapja a természetes anyagok és színek. A leggyakoribb kapcsolatok a meleg fa, fehér, szürke és fekete díszítéssel. A tervezők újabban egyre gyakrabban arannyal is dolgoznak, ami a skandináv stílusnak eleganciát és egyediséget kölcsönöz.
Mi a különbség a stílus egyes irányzatai közt?

Gustav stílus 

A skandináv stílus nem egységes. A tradíciók és a klasszikus értékek tisztelői megtalálják a szépséget a Gustav király korabeli bútorokban. A súlyos, klasszikus bútorok világos színekben tökéletesen illeszkednek a halvány színű falak, a parketta és a természetes anyagokból készült, neutrális színű  dekorációk alkotta környezetbe. A Gustav stílus változatosságának varázsa a textúrák sokféleségében, valamint a klasszikus beütésekben rejlik. Éppen ezért egy Gustav stílusú térbe könnyen beilleszthetünk provence vagy shabby chic elemeket.

Népies skandináv stílus

A népies skandináv stílus változatosságát az egyszerűség, a természetes anyagok és a kézműves elemek adják. Ez utóbbiaknak köszönhetően ez a skandináv stílus legszínesebb változata. Színes szövött szőnyegek, filcdíszek, dekoratív figurák (például lovak vagy madarak), fa lámpák és gyertyatartók adják a skandináv népi stílus varázsát. Miután az etno dekorációs elemek újra divatosak, könnyen kombinálhatjuk a tipikus skandináv kiegészítőket a világ minden tájáról származó emléktárgyakkal. A világos háttér és az univerzális környezet biztosítja, hogy teljes szépségükben tündököljenek.

New nordic

Hazánkban talán a new nordic irányzat a legismertebb. Jellemzői: fehér falak, világos fából készült padló, fehérre pácolt vagy festett világos bútorok, természetes anyagokból készült kiegészítők, a falon színes dekorációk, szőtt szőnyegek, szürke, fehér vagy krémszínű kanapék.

Scandi chic

Az elmúlt években megjelent a skandináv stílus új irányzata, a scandi chic. Itt sok elem arany (akár vörös arany), réz és sárgaréz színű, magasfényű vagy matt kivitelben. Emellett rengeteg a sárga, a púder, a kék és a rózsaszín, a lámpák fénye homályosított üvegbúrán át érkezik.  Nappa vagy nubuk bőr a kanapékon, a foteleken és a padlón. A lehető legnemesebb, csak természetes gyapjú, pamut vagy selyem szövetek. A scandi chic (de az new nordic is) a fehérség ellensúlyozására több fekete és antracit színt használ.

Dark Nordic

Noha a skandináv stílus háttere elsősorban a fehér (vagy nagyon világos) szín, egyre több sötét szín jelenik meg a terekben. Leggyakrabban erős akcentussal jelennek meg a nappali vagy a hálószoba egyik falán. A smaragdzöld, a kobaltkék és az antracit tökéletes háttér a skandináv formatervezésnek. Erősebb színek jelentkeznek a nappali bútorokon is, azaz a kanapén és a foteleken. Mennyire hű ez az irányzat a skandináv formatervezés elveihez? Ezen vitatkozhatunk, de az úttörő, olasz bútortervezők szerint egy gesztenyebarna, egy sötétkék, egy zöld vagy egy téglaszínű kanapé egyre inkább elfogadott ebben a stílusban.
Mi azért a skandináv stílusban a hitelességet és a különleges kifinomult szépséget szeretjük.